Vaktel-Recept

Koka

koka upp lagom mycket vatten för att täcka äggen.
När det kokar läggs äggen försiktigt ner i vattnet.
Efteråt tar du direkt upp dem ur det varma vattnet och lägger i kallt vatten så kokningsprocessen avbryts.

1-1,5 min = lös gula
2 min = crämig gula
3-4 min = hårdkokt

Steka

En teflonpanna el dylikt har jag märkt är bäst att använda.
Smält en stor klick riktigt smör i pannan på medelvärme.
Skär upp äggens tjocka ände (där luftbubblan brukar ligga) med en vass kniv.
De går INTE att knäcka som vanliga hönsägg.
Stek på medelvärme tills du tycker det är lagom.
Vi gillar dem vändstekta och på gränsen till genomstekta.

Champinjoner fyllda med vaktelägg

4 stycken
Du behöver:
4 st vaktelägg
4 st stora champinjoner
1 msk smör
salt & peppar
Gör så här:
– Ta bort stammen på champinjonerna.
– Fyll champinjonerna med vaktelägget.
– Stek champinjonerna i smör.
– Salt och peppar efter smak.

Fritera vaktelägg

4 st vaktelägg
1 dl ättikssprit
1 l kokande vatten
mjöl till panering
ägg till panering
ströbröd till paneringen

– Knäck äggen försiktigt ner i ättikan.
– Vispa det kokande vattnet runt och runt så att det uppstår en virvel.
– Häll äggen i vattnet försiktigt så att de åker runt i virveln.
– Låt äggen ligga i 3 minuter, lyft ur dem och låt svalna på kökspapper.
– Panera äggen i mjöl, därefter i ägg och rulla slutligen i ströbröd. Fritera dem i 180-gradig varm olja cirka 1 minut.
Låt droppa av på kökspapper.

 

Back To Top